Gradat.bg с интервю с Димитър Димитров – директор направление „Строителна, горска и индустриална техника“ в Мегатрон

gradat.bg

Новата централа е изградена върху парцел с площ 16 000 кв.м. Външната площ предлага специално обособени демонстрационни зони, трасе за тест драйв, баскетболно игрище, както и паркинг за над 200 автомобила за служители и клиенти на компанията. Сградата е с разгъната застроена площ над 4000 кв.м. и е развита на три нива. На първо ниво се помещават просторен шоурум, магазин, офиси, три различни по големина зали за срещи, кантина, зона за отдих, голямо сервизно помещение оборудвано по най-високите световни стандарти, както и голям склад за части. На второ и трето ниво са разположени офисите на мениджърския екип, продуктовите специалисти, счетоводството и администрацията. Голямата и модерно оборудвана конферентна зала с прилежаща обширна кафетерия е разположена на втори етаж, където са концентрирани по-голямата част от офисните помещения. В новата централа ще работят над 80 служители.

• В продължение на това, как се справяте с предизвикателствата, пред които сте изправени през тази година?

Стартирахме 2020 г. с оптимизъм, планове и очаквания да продължим растежа, реализиран през предходната 2019. Всички знаем какво се случи през пролетта. Кризата се прояви както поради вътрешни за държавата фактори, така и в по-голяма степен поради блокирането на световната икономика. Това доведе до много трудности, замразяване или отказ от инвестиционни намерения в строителния и индустриалния сектор. От друга страна, тъй като ние работим еднакво активно и ефективно в големи обеми както в строително-индустриалния сегмент, така и в сферата на селскостопанската техника, земеделие и животновъдство, успяхме да запазим аналогични на миналогодишните нива, а в строително-индустриалният сектор дори реализирахме ръст. За съжаление неблагоприятните климатични условия и лошата реколта през тази година доведоха до много затруднения в селскостопанския сегмент на нашата дейност. Въпреки това смея да кажа, че през тази тежка година ние се справяме изключително добре. Не сме извършвали никакви преструктурирания, свързани с ограничаване на работната сила или фонд работна заплата. Не сме използвали държавна помощ и въпреки всички трудности, за първото полугодие на 2020 отчетохме ръст в приходите и продажбите на компактна и тежка техника Bobcat и Doosan. И продължаваме да търсим и наемаме служители за да осигурим необходимия ни човешки ресурс с оглед на постоянно увеличаващите се обеми работа.

• Кои са най-търсените машини от строителните и пътно-строителните фирми у нас и кои техни характеристики са най-важни за клиентите?

В сегмента на тежката строителна механизация Мегатрон предлага оборудване от най-висок клас с марка Doosan. Голям интерес за клиентите представляват верижните багери в класовете между 20 и 40 тона, като общо за пазара в България и западни Балкани най-популярен е моделът DX235LC-5. Машината предлага висока производителност и отлична горивна ефективност. Мощните двигатели и помпи с голям хидравличен поток осигуряват необходимата сила и бързина за изпълнението на всякакъв тип задачи. Пътно строителните фирми се насочват основно към колесните багери Doosan, като фаворит в сегмента е DX170W-5 –най-продавания колесен багер в Европа през 2018-та. Машините впечатляват с висока скорост на придвижване и нисък разход на гориво. Челните товарачи на марката се отличават с мощност, икономичност и надеждност. При тежката механизация основен аспект и критерий за взeмане на решениеза инсвестиция в конкретен продукт e производителността на машините, където Doosan заема челни позиции. Също така все по-голямо голямо значение започват да имат иновативните технологии, които са основната насока при разработката на новата -7 серия на Doosan. Като пример бих дал търговския панаир Bauma в Мюнхен миналата година, на който Doosan показаха нагледно как машина, намираща се на обект в Южна Корея, може да се управлява от 8000 км разстояние, от контролна кабина на изложението.

Компактният сегмент строителна техника има доста разнообразни приложения и за всеки тип машина и приложение специфични технически характеристики са определящи. Най-застъпените в строителния сегмент машини са компактните багери и мини челни и верижни товарачи. Традиционно в България пазара за компактни багери е относително малък, но в последните 3 години се забелязва значителен растеж, отчасти за сметка на намаляване на пазара и пренасочване на търсене от сегмента на комбинираните багер-товарачи, но в по-голяма степен, за наша радост, на увеличаване на нуждите за конкретния тип машина. Приятна изненада през този период е наблюдаваното значително по-голямо търсене и продажби при индивидуални клиенти и малки строителни компании – сегментът, в който нашата компания се стреми да предложи най-добрите и адекватни решения, както и индивидуален подход за всеки отделен клиент. Стремим се, и смея да твърдя, че до голяма степен успяваме, да поддържаме разнообразни решения и комбинации на разположение във всеки един момент в нашите складове. Благодарение на голямото териториално покритие на Мегатрон в България и страните от западните Балкани, на прецизното планиране и голямата история на компанията в бранша, успяваме да осигурим една добра складова наличност от всички типове и модели машини. Като пример мога да посоча мини товарачите, приложими в селскостопанския и строителния сектор. На склад, предимно в страната, поддържаме модели, силно ориентирани към животновъдните ферми поради малкия си размер и опростена конструкция. В същото време в склада в София и Стара Загора можете да видите и тествате почти цялата налична гама мини товарачи, оборудвани с най-производителните опции, предназначени за употреба в комбинацияс активни хидравлични работни устройства – например фреза за асфалт и индустрианла четка – незаменима компактна комбинация за пътна поддръжка; прикачен грейдер с лазерно насочване – уникално Bobcat решение, което позволява прецизно оформяне на терена при жилищното и индустриално строителство. Тъй като Bobcat е производител, фокусиран изключително върху разнообразието от приложения на машините и с най-богато портфолио оригинални “plug and play” работни устройства, нашата задачата е да идентифицираме правилно нуждата на клиента и да предложим най-доброто решение, за което често клиентът дори не подозира. Не малко иновативни комбинации бяха представени и наложени от Мегатрон на българския пазар, а строителните фирми все повече търсят възможността както за замяна на ръчния труд и труда с ръчни инструменти, така и за добавяне на нов производствен капацитет. Очаквано, заедно с нарастване на търсенето на решения за сградното строителство, нараства и търсенето на решения за последващата поддръжка на обектите, а в този сегмент Bobcat е ненадминат. На машината, използвана за обратния насип на обекта, можете да закачите снегорин за зимна поддръжка, косачка, култиватор, свредел, разсаждач на дървета и раздробител на пънове.

• Бихте ли се спрели накратко и на горската техника John Deere, която предлагате и какви приложения намира тя у нас?

От 2013 година, когато стартирахме проекта с професионалната дърводобивна техника до сега ежегодно доставяме по няколко горски влекача и харвестъра. Въпреки законодателните ограничения и липсата на държавна подкрепа за сектора, фирмите в бранша проявяват интерес за механизиране на добива по професионален начин, а някои от тях успешно увеличават мощностите си по възможно най-щадящия околната среда начин. Машините от горската гама на John Deere показват едно непознато до момента ниво на технологии. Поддръжката и експлоатацията им изисква много високо ниво на инженерни и практически познания, като това предполага нуждата от обособяване на специализирана сервизна група и обучен технически експерт. Мегатрон през последните години успешно инвестира и разви специализирани за сектора кадри, а компанията доби безценен практически опит.

През месец Юни тази година фирма Мегатрон достави на свой клиент и пусна успешно в експлоатация първият нов горски харвестър John Deere 1170G, 8WD  специално пригоден за работа на стръмни терени с 8х8 задвижване. Със задоволство можем да отбележим, че това е първата подобна нова машина в югоизточна Европа и въпреки наложените ограниченията от COVID епидемията успяхме да извършим обучението на операторите ? както на Tренажор (Simulator for CTL John Deere forestry machines), така и практическото им обучение на работен терен. Обратната връзка от клиента за средна производителност на машината на ден от около 150- 200 м3 процесирана дървесина и безотказната работа на машината ни карат да гледаме оптимистично за бъдещето на подобна професионална горска техника за индустриален дърводобив в нашите условия.

Наред с професионалните дърводобивни решения на John Deere, Мегатрон доставя и други решения с основна и поддържаща роля в сектора – например колесен багер Doosan с режеща глава за разкрояване на дървесина във временен склад, верижен товарач Bobcat с горски мулчер – уникално производителна и много търсена комбинация през последните години. Товарачът е оборудван със специална бронирана защита поради спецификата на работата, а високата мощност на мулчера и проходимостта на товарача прави тази комбинация изключително производителна за задачи като разчистване на запустели пасища и ниви, прокарване на просеки и поддръжка на терена под електропроводи.

• Освен в строителството, телескопичните товарачи Bobcat имат приложение и в селското стопанство. Какви са типичните ферми, в които работят те и какви функции изпълняват?

Вече повече от 12 години Мегатрон предоставя на нашите клиенти в сектор селско стопанство продукти и решения на техните нужди с марката Bobcat. Нашата гама от Агро модели телескопични товарачи Bobcat има широко приложение при прибирането, съхранението и реализацията на зърното и готовата продукция. Също при дейностите свързани със сеитба или торене. Телескопичните товарачи Bobcat са универсални машини, намиращи приложение и във всякакъв вид логистична или поддържаща инфраструктурата на стопанствата дейности. Наши клиенти са както малки земеделски производители, кооперации, така и големите арендатори или зърнобази и търговци на торове и препарати. На животновъдите предоставяме прословутите и емблематични за цял свят мини товарачи Bobcat. Те се използват за дейности свързани с ежедневното хранене и почистване на тор и са основна и незаменима машина при отглеждането на всякакви видове животни. Говорим за кравеферми, овце и козеферми, така и птицеферми от всякакъв вид. Всяка година се стараем да дадем нещо ново и в повече на нашите клиенти, което да повиши тяхна ефективност и да им вдъхне още повече спокойствие при съвместната им дейност с нас като доставчик и Bobcat като производител.

• Бихте разказали също и какви допълнителни услуги предлагате на клиентите?

Както споменах по-горе, фокусът на нашата компания е в индивидуалния подход към всеки един клиент, независимо от размера на компанията. Разработили сме гъвкави схеми на безлихвен лизинг с възможност за сезонност на плащанията, различен размер на първоначална вноска и продължителност. От тази година всички машини Bobcat се предлагат с 5 годишна пълна гаранция и не на последно място – осигурена пълна гаранционна и извънгаранционна поддръжка. Последното е следствие от стремежа ни за непрекъснато развитие на отдела за следпродажбено обслужване. Мога да твърдя, че Мегатрон е една от компаниите с най-високо качество на сервизното обслужване. В екипа ни работят дългогодишни висококвалифицирани сервизни инженери с огромен опит, които дори участват активно в разработката и тестването на иновативни продукти и проекти заедно с производителя. Нашето становище и мнение е високо ценено от производителя и компанията ни се ползва с изключителното им доверие – нещо, с което малко фирми в бранша могат да се похвалят.

Имаме клиенти с международен бизнес и различни обекти на територията на Европа, работещи с доставени от нас машини. Нашата компания активно съдейства и осигурява дистанционна диагностика, координация с европейските дилъри и доставката на резервни части и консумативи, осигурявайки и непрекъснатаподдръжка, за да могат нашите клиенти да получат най-доброто обслужване от всяка точка на континента.

• В заключение, каква визия имате по отношение развитието на пазара през следващите години, както в инфраструктурата, така и в сферата на горското и селското стопанство? Към какви машини и технологии, смятате че се насочват потребителите?

Специално в компактния сегмент очакваме да продължи покачването на търсенето на мини багери и челни товарачи като алтернатива на комбинирания багер-товарач – посока, вече ясно видима в страните в западните Балкани. Очакваме и повишено търсене на верижния мини товарач за сметка и не само на колесните аналози, поради по-добрата си производителност, стабилност и по-малката консумация на консумативи (вериги). Отделно наблюдаваме и спорадично повишаване на търсенето при ротиращите телескопични товарачи като по-бюджетна алтернатива на самоходния кран, където в аванс мога да споделя, че скоро Bobcat ще представи нова и изключително богата продуктова гама. При тежката механизация от няколко години се наблюдава покачване на броя доставени верижни багери и челни товарачи, като тази година се наблюдава над 50% ръст на пазара спрямо същия период на миналата година. Това се дължи най-вече на увеличения брой мащабни инфраструктурни обекти в страната, като тук специфичните условия в страната и света тази година не оказаха влияние. От това можем да прогнозираме, че и следващата година пазарните нива ще са минимум аналогични на тазгодишните, тъй като и през следващата година строителството на много проекти ще продължи и се очаква разкриването на нови.

Задълбочаващата се липса на работна ръка в горския сектор и традиционно тежките условия на работа  неминуемо ще изискват увеличаване на механизацията, и съответно това ще доведе до увеличаване на търсенето на специализирана техника за добив и транспорт на дървесината –  харвестъри, транспортьори и горски скидери, както и модифицирани трактори, оборудвани с горски лебедки. Освен това почти цялата дървесина близо до пътя или на сравнително достъпни места е вече усвоена, а почти недокосната е тази на стръмни, отдалечени и недостъпни терени, което ще изисква нов вид технологии за добив, като визирам най-вече дългометражните въжени линии на нашия партньор от Австрия – Konrad Forestechnik. В заключение мога да кажа, че като цяло очакванията към пазара на техника в България са за плавен растеж и увеличаваща се популация от работещи машини, като нашата компания се стреми да се подготвя в аванс за растящите нужди на пазара, непрекъснато инвестирайки в човешкия си ресурс и материално подсигуряване. 

https://gradat.bg/produkti-i-tehnologii/megatron-ochakva-da-prodlzhi-rastezha-ot-2019-g